Dispecerat unic 112

preluate din www.112.ro

    Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) reprezinta o componenta importanta a obligatiilor serviciului universal, fiind prevazut si in una din Directivele semnificative pentru politicile sectorului de telecomunicatii din acquis-ul UE.Apelarea numarului 112 reprezinta o cale rapida de a comunica cu dispeceratele locale de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) in timpul unei situatii de urgenta.Sistemul de Urgenta 112 va deveni un serviciu al carui numar unic de telefon va functiona la nivelul intregii tari, in toate retelele de telefonie, fixe sau mobile.

 

    Sistemul 112 vizeaza asigurarea protectiei cetatenilor si a unui grad inalt de asistenta indiferent de locul in care se afla acestia. Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) este construit prin crearea centrelor de preluare a apelurilor de urgenta si dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicatii, destinat anuntarii, receptionarii, prelucrarii si transmiterii catre serviciile solicitate a apelurilor de urgenta, in mod centralizat si unitar. Sistemul va fi folosit si pentru legatura cu serviciile specializate de interventie: Politia, Pompierii, Ambulanta, care au obligatia de a actiona in cazul apelurilor de urgenta. In viitor, in functie de necesitati vor fi cuprinse noi agentii de interventie: Jandarmeria, Protectia Civila si Antitero. Acest sistem integrat are ca scop protectia cetateanului, a vietii si bunurilor acestuia si va inscrie Romania in starea de normalitate a tarilor europene. Eficienta acestui sistem va depinde in mare masura si de promptitudinea cu care vor actiona serviciile de interventie (Politia, Pompierii, Ambulanta, etc.) in situatiile de criza semnalate prin apelurile de urgenta.

 

    Personalul Centrelor de preluare a apelurilor de urgenta 112 este compus din profesionisti care raspund la apelurile de urgenta 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiti pentru a asista apelantii in cazuri de urgenta si a-i ajuta in cel mai scurt timp posibil.Sistemul pentru apel unic de urgenta realizeaza legatura intre solicitantul aflat intr-o situatie de urgenta care a apelat Centrul de Urgenta si serviciile publice de urgenta (dispeceratele acestora).

Informati utile

 

Sistem national 112